„Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имуществото в центъра, на която и да е столица. Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и може би щяха да пострадат много невинни жертви, включително и журналисти, които следяха действията от първа линия“.

Това каза на брифинг тази сутрин директорът на СДВР гл. комисар Любомир Николов във връзка със сблъсъците между протестиращите срещу БФС футболни фенове и полицията в центъра на София в четвъртък вечерта.

Протестиращите демонстрираха безпрецедентна агресия, каза заместник-директорът на СДВР Стефан Иванов. 

Баталните сцени се разиграха основно около Националния стадион „Васил Левски“, където пред празни трибуни се игра мачът България – Унгария, и около намиращата се наблизо Спортна палата.

"Ние предпазихме и живота и здравето и на самите протестиращи", подчерта гл. комисар Николов. Той обеща, че на медиите ще бъдат предоставени всички записи от разположените в района камери.

Започва и проверка, ще се проверява и дали има полицейски произвол. Засега от СДВР са категорични – действията на полицията са реципрочни. Пострадалите полицаи са над 30.

Относно използването на водното оръжие от Столичната полиция коментираха, че това е най-хуманното средство, за да бъде спряна агресията спрямо гражданите и полицията.

Бяхте там и видяхте, че имаше предупреждения преди това, че ако не преустановят напрежението, ще бъдат използвани, напомни директорът на СДВР.

Следете темата в нашия онлайн репортаж: