На 10 септември ще се проведат няколко мероприятия от протестен характер – два регламентирани протеста и един нерегламентиран, организиран през социалните мрежи. Всички те се организират в Триъгълника на властта.

Това каза на брифинг Радослав Стойнев, началник на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

Полицията ще обезпечи зоните за сигурност на институциите с цел гарантиране нормалното им функциониране.

Ще бъдат изградени контролни пунктове за наблюдение и проверка на лица. При необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи, лица със съмнително поведение за носене на забранени предмети.

От СДВР напомниха, че в такива мероприятия не могат да участват граждани, които носят оръжие или други предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети.

Няма да се допускат лица, които са в очевидно пияно състояние или такива, които са маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване. По преценка ще се спират за проверка хора с обемист багаж и съмнително поведение.

От СДВР апелираха гражданите, които ще отидат на протеста, да не се поддават на провокации. Те отрекоха да използват частни гардове, каквато информация се появи след протеста на втори септември. 

"Категорично заявявам, че МВР не използва такива лица и съдействието на охранителни фирми за обезпечаване на такива мероприятия. Всички следите комуникациите в социалните мрежи, така че сме длъжни да очакваме всичко", уточни Стойнев.