В столична община има подадено заявление за предстоящо протестно мероприятие в района на площад „Независимост“ на 2 септември за началото на новия парламентарен сезон. СДВР ще предприеме необходимите действия и мерки с необходимия ресурс от служители за обезпечаване на въпросното мероприятие, както и за осигуряването на контрол и регулиране на пътните действия в района на протеста, заяви старши инспектор Иван Георгиев от „Охранителна полиция“ на брифинг в дирекцията на МВР.

Иванов обаче отказа да отговори на въпроса дали при планираните охранителни мероприятия ще бъдат премахнати палатковите лагери на протеста край бившият Партиен дом, превърнал се в нова сграда на Народното събрание. Не беше разкрит и броят на полицаите, които ще бъдат заети с охраната на протеста.

Неговият колега от „Пътна полиция“ Тони Славев допълни, че за „големите пречки“ ще се решава на място и допълни, че "не конкретизира палата или препятствие".

Снимка: btvnovinite.bg

„Във връзка с утрешното мероприятие от страна на „Пътна полиция“ ще бъдат предприети всички необходими мерки за безпрепятствено придвижване на хора и автомобили. На всички възлови места ще има служители на „Пътна полиция“, които ще се грижат за реда и спокойствието. Призоваваме всички граждани да запазят спокойствие, да изпълняват указанията на служителите на „Пътна полиция“ и да бъдат малко по-търпеливи“, каза Славев. 

На всяка входна и и изходна артерия на София ще има екипи на "Пътна полиция", които ще посрещнат протестиращите от провинцията и ще решат къде да паркират техните автобуси, разкри Славев.

"Уважаваме мнението и правото на гражданите на протест, но ги призоваваме към опазване на обществения ред и следователно разграничаване при забелязване на такива граждани, които са с явно намерение за неговото нарушаване", каза Георгиев, който отбеляза, че "интернет пространството, което е общодостъпно за всички, съблюдава се информация за явни нарушения в утрешния ден" и призова протестиращите да сигнализират полицаите за нарушители и провокатори.