Шестима души бяха арестувани при специализирана акация на СДВР срещу престъпна група за изнудване и пране на пари, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Според първоначалните данни обект на изнудване е бил бизнесмен, на когото групата е опитала да присвои целия му бизнес, използвайки заплахи, прехвърляния на имоти и парични средства с фалшиви документи. По информация на bTV става дума за дейност, свързана с производството на асансьорни съоръжения.

При извършените претърсвания в жилища, офиси и банкови трезори са намерени и иззети вещи за милиони левове, предмет на престъпната дейност на групата.

Снимка: МВР

В две банкови касети са открити над 35 кг злато в монети (много от които с нумизматична стойност), чийто еквивалент по предварителна оценка надхвърля 4 милиона лева. В трета касета са намерени 565 000 евро в брой. Иззети са шест луксозни автомобила,  за които също има данни, че са придобити чрез престъпна дейност.

Снимка: МВР

Събрани са и множество доказателства за действия по изпиране на пари, както и използване на неистински документи.

Трима от шестимата са пуснати под гаранция в размер на 150 000 лв., а останалите остават в ареста и държавното обвинение ще иска за тях постоянно задържане под стража.