Убитата ИТ специалистка Алена Щерк е подавала сигнали срещу бившия си приятел в полицията, съобщават от СДВР по повод медийния интерес дали е имало подадени оплаквания за упражнявано срещу нея насилие.

От изпратената от дирекцията сводка става ясно, че са регистрирани три сигнала:

На 2 февруари 2022 г. в Трето РУ е получен сигнал по телефона от 47-годишна жена, която обяснила, че е притеснявана от бившия си приятел. Адресът е посетен от полицейски патрул. Мъжът е предупреден. Потърпевшата е поканена да подаде жалба в районното управление, което не се е случило.

На 11 февруари 2022 г. на тел. 112 е получено съобщение от 47-годишна жена за скандал между нея и бившия й приятел. Сигналът е насочен към Шесто РУ. При посещението на адреса от екип на районното управление мъжът не е открит, не са установени данни за физическо насилие. Жената отново е поканена да подаден заявителски материал, но тя не се е явила в РУ.

На 11 април 2022 г. в Седмо РУ Алена Щерк заявява, че бившият й приятел не е върнал в определения срок личния й автомобил, който тя доброволно му е дала да ползва. По случая е образувана преписка и материалите са изпратени в прокуратурата.