Районният съд в Русе прекрати наказателното производство срещу журналистката Ася Пенчева от местния вестник "Утро", съобщи БТА. Причината е, че не е спазен шестмесечният срок за подаване на жалбата от страна на социалната работничка Ценка Благоева.

В средата на септември Окръжният съд в града върна делото за ново разглеждане на първа инстанция. Преди това, през юни, Районният съд осъди Ася Пенчева от местния вестник "Утро", защото в изданието е "разгласила позорни обстоятелства и приписала престъпление - клевета, на социалната работничка от дом "Надежда" Ценка Благоева.

Съдът наложи на Пенчева 5000 лв. глоба, обществено порицание и още 1000 лева, които трябва да заплати на социалната работничка като обезщетение за нанесени неимуществени вреди. Тогава не беше допуснат да бъде изслушан записът от диктофона на журналистката.

Присъдата беше обжалвана пред Русенския окръжен съд, който излезе с решение да я отмени изцяло и да върне делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на Районния съд. Причините са нарушения на процесуалните правила, както и нарушения на законови приложения.

На днешното си заседание Районният съд реши, че жалбата, която е заради публикация в изданието от 12 юли 2011 година, е трябвало да бъде пусната до 12 януари 2012 г. включително, а това е направено ден по-късно. По тази причина съдът прекрати наказателното производство.

Решението може да се обжалва в 15-дневен срок пред Русенския окръжен съд.

"Благодаря на всички за подкрепата. Много исках да се чуе записът, за да знаем ние като журналисти дали имаме защита, или не", коментира Ася Пенчева.