СДС излезе с позиция за консултациите на президента Румен Радев с политически сили за предстоящите парламентарни избори. Според тях президентът бил поканил проруски партии и движения, свързани с протестите срещу настоящото управление.

Снимка: btvnovinite.bg

"Поведението му доказва, че датата за изборите е параван, зад който се създава новия „Отечествен фронт“, под егидата на президента", се казва в позицията.

Партията на бизнесмена Васил Божков също не е била поканена, стана ясно от негов пост в социалните мрежи. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Правят се, че не ни забелязват и не съществуваме. Страх ги е от нас, защото сме сила. Ние сме единствената алтернатива", написа Божков в официалния си профил във „Фейсбук“.

Социалният министър Деница Сачева обяви в ефира на „Тази сутрин“ по bTV, че президентът нарушавал доверието в процеса на консултациите за изборите.

По нейните думи „не може да започнеш консултации със съмнителни политически субекти. Партия „Възраждане“ например е в процес на заличаване. в момента някои от участниците в консултациите дори не са регистрирани като партии".

От партия "Възраждане" реагираха.

„Възраждане“ е най-голямата заплаха за управляващия режим, който пък от своя страна представлява един пропаднал политически субект“, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

Снимка: btvnovinite.bg

До момента в президентството са били извънпарламентарните „Демократична България“, „Изправи се БГ“ и „Отровното трио“, „Възраждане“, партия МИР, АБВ и „Републиканци за България“.

От прессекретариата на държавния глава уточниха за бТВ принципа, по който са били поканени в консултациите е съобразен с резултата с социологическите проучвания.

Снимка: btvnovinite.bg

"Утвърждаването на плурализма и демокрацията в България изисква провеждането на честни и прозрачни парламентарни избори с максимално гражданско участие, които да гарантират правото на глас и здравето на всички участници... Държавният глава е провел досега срещи с извънпарламентарни партии, които по данни на социологически проучвания се ползват с най-голяма обществена подкрепа", се казва в съобщението.

Снимка: btvnovinite.bg

Този вторник разговорите на „Дондуков“ 2 продължават с парламентарните сили.