Граждански и професионални сдружения подкрепиха днес номинацията на вицепремиера Валери Симеонов за водач на листа за предстоящите евроизбори, съобщават от пресслужбата на НФСБ.

Зад кандидатурата на лидера на партията застанаха Национално сдружение „Българската домашна ракия“, Национална асоциация „Българско Черноморие“, Национално сдружение „Защита собствениците на имоти“ и Сдружение „Обединен селски район“.

Същите неправителствени организации застанаха зад вицепремиера, когато майките на деца с увреждания поискаха оставката му заради думите му „уж болни деца”. Тогава те заплашиха с контрапротести.

Национална асоциация „Българско Черноморие“последователно се е обявявала в подкрепа на различни инвестиционни проекти в черноморския регион и многократно е обвинявала „зелените” организации в преследване на лични облаги за сметка на развитието на туризма и икономиката.

През 2014 г. сдружението призова държавата да вземе мерки срещу незаконните къмпинги по Черноморието. На следващата година в сила влязоха първите нормативни актове и глоби срещу дивите къмпингари.

Подобна е и позицията на Валери Симеонов, който често на няколко пъти директно обвини екоактивистите в рекет. Подобен беше случаят с изграждането на втори кабинков лифт на Банско.

„Като вицепремиер той се ангажира изключително много с проблемите на Българското Черноморие. Нещо повече – Валери Симеонов беше единственият политик, който застана срещу двойните стандарти и потърси справедливост, въвеждайки ред – както за шума, така и за плажовете, и устройството на териториите“, заяви председателят на УС на Национална асоциация „Българско Черноморие“ Димитър Канариев.

Вчера се проведе първата среща за тази година на партиите в Обединени патриоти. На нея лидерите на НФСБ, „Атака” и ВМРО трябваше да обсъдят общата си политика за евроизборите. Тя се разпадна, без да се постигне конкретен резултат. Така, сценарият политическите групи да се явят на предстоящите избори самостоятелно – звучи все по-реалистично.