Сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ и днес бе повод за повишаване на напрежението в Народното събрание.

От парламентарната трибуна БСП поиска министър-председателят Бойко Борисов да дойде и да бъде изслушан за продажбата. От ГЕРБ отговориха, че не се отказват от темата и много отговори ще бъдат получени на съвместното заседание на енергийната комисия и комисията за контрол на разузнавателните средства утре.

Вчера Борисов разговаря с чешкия си колега Андрей Бабиш и получи от него класифицирана информация относно сделката, която внесе в секретното деловодство на НС. Днес социалистите се възмутиха, че става въпрос само за „един хвърчащ лист“, без подпис, без печат и с информация, която няма никакво основание да бъде класифицирана. „Това е абсолютна подигравка“, заяви пред журналисти заместник-председателят на групата Жельо Бойчев. От БСП поискаха „листът“ да бъде разсекретен, за да може да бъде ползван утре на заседанието на комисията по енергетика.

Ще ги гоня до дупка“, каза вчера премиерът.

Снимка: bTV

„Кого ще гони до дупка? – попита днес депутатът от БСП Драгомир Стойнев. – Кои са те? Кой клати правителството?

„По отношение на опитите за клатене на правителството – погледнете около себе си, запитайте себе си и вашата парламентарна група и отговорите са налице“, отговори Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Снимка: bTV

„Е, кой? Кой може? Който има интерес. Интерес има опозицията. Във всяко управление опозицията има интерес да клати управляващите, това е съвсем естествено“, коментира вицепремиерът Валери Симеонов.

Снимка: bTV

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев заяви пред bTV, че не става дума за скрито придобиване на ЧЕЗ, тъй като се знае кое е юридическото лице. Утре на заседанието на ресорните комисии се очакват и отговори от Гинка Върбакова и „Инерком“.

Снимка: bTV

Добрев отрече той да е новият енергиен министър.

От БСП поискаха още на утрешното заседание на ресорните комисии да бъде поканена и Българската банка за развитие, за да даде отговори по темата ЧЕЗ. От ГЕРБ контрираха, че това няма как да се случи, тъй като ще нарушат класифицирана информация.

От БСП вече са внесли в парламента проекторешение за създаване на анкетна комисия за разследване на всички обстоятелства и факти относно сделката с ЧЕЗ. „За нас поведението на Бойко Борисов е необяснимо и неоправдано по никакъв начин, защото той или лъже българския народ, че няма информация за тази сделка, или обратното – ако той наистина не е знаел, мястото му не е там“, коментира Бойчев.

Междувременно вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че сделката не е финализирана и може да бъде спряна. Ще бъдат внесени и законодателни промени до края на седмицата.

Вижте още във видеото: