Новите кандидат-купувачи на ЧЕЗ – „Еврохолд” са били част от сделката още при предишния кандидат – „Инерком” на Гинка Върбакова. Това става ясно от документ след среща на ръководството на ЧЕЗ - Прага със сенатори от чешката партия "Пирати".

От "Еврохолд" обявиха, че са искали да купят „Инерком”.

Срещата между опозиционната партия "Пирати" и мениджъри на ЧЕЗ се е провела преди дни. Според записаното в протокола настоящият кандидат-купувач „Еврохолд” е искал да влезе в сделката още когато е избрана "Инерком". Това било и обяснението да не се проведе изцяло нов кръг преговори.

Според Томаш Плескач, дружеството "Еврохолд" се включва в процедурата поради факта, че преди това "Инерком" са подали оферта с подкрепата на "Еврохолд".

Снимка: bTV

Пред bTV сенаторът Лукаш Вагенкнект постави под въпрос и прозрачността на процедурата, и цената на сделката. Особено след като ЧЕЗ - Прага продаде много по-евтино ТЕЦ „Варна”, отколкото го е купила.

„Господин Плескач ни каза: „Еврохолд” са били свързани с Гинка Върбакова и „Инерком”. Тази компания е щяла да осигури финансова подкрепа за Гинка. И при втория кръг преговори те подават оферта, вече като самостоятелен купувач”, заяви Лукаш Вагенкнект, сенатор от квотата на Пиратската партия.

Дали целта не е била "Еврохолд" да останат в сянка - зад Гинка Върбакова? "Не знам, но в крайна сметка това няма значение, защото ние настояваме за прозрачна процедура за избор на нов купувач", отговаря сенаторът.

„Не, не сме играли с Гинка. Миналата година някъде по това време юни, когато стана ясно че „Инерком” има затруднение да направи сделката, се свързахме с „Инерком” и се опитахме да закупим компанията. Естествено, уведомихме ЧЕЗ, тъй като без разрешение на „ЧЕЗ Груп”, това не може да се случи. Проведохме две-три срещи с „Инергом” - не се разбрахме, тъй като те държаха да имат контрол... с това приключиха нашите връзки с „Инерком”, обясни Асен Христов от „Еврохолд”.

От „ЧЕЗ Груп” уточниха, че от „Еврохолд” не са водени преговори при първия опит за сделка, а в протокола на чешката пиратска партия имало грешки и неточности.

"Еврохолд" е бил разглеждан от "Инерком" като един от няколко възможни финансов партньор за тях по-късно в процеса.", заяви говорител на ЧЕЗ.

За пръв път и официално се обявяват имената на двете международни банки, които ще осигурят финансиране по сделката. В протокола е записано, че заместник-председател на съвета на директорите на ЧЕЗ Томас Плескач посочва "Дойче банк" и Nomura.

Все още се чака одобрението на антимонополната комисия и на регулатора за придобиването ЧЕЗ от "Еврохолд".