За медиите тя е човек без лице. Много искахме да ви покажем как изглежда новият собственик на ЧЕЗ Гинка Върбакова, но въпреки че е участва в управлението на 23 фирми, нейна снимка в медийното пространство няма.

Снимка: bTV

Гинка Върбакова е фантом за медиите. Но познанството ѝ с енергийния министър Теменужка Петкова се оказа причина за оставката ѝ.

Снимка: bTV

„Тези хора ги познавам, познавам ги от 20 години, но не съм им кума – заяви министърът пред журналисти. – Понеже не искам по никакъв повод да има съмнения по сделката и да се намесва името на премиера, аз разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи в такава ситуация, е човек да си подаде оставката. Затова ще депозирам своята оставка“.  

Енергийният министър не уточни откъде и как се познават с Върбакова и семейството ѝ.

Вчера вечерта премиерът Борисов нареди пълна проверка на сделката.

„Не може да ни обвиняват за всичко – заяви днес той. – И ако на Теменужка ѝ казах: „Дай си оставката, защото при липсата на здрав разум, отстрани какво изглежда – приятели на енергийния министър купили ЧЕЗ“. Това чува публиката, но това няма нищо общо, не е истина“.

Опитахме се да стигнем до офиса на фирмата, която купува ЧЕЗ за над половин милиард лева. Стигаме до нова сграда на Околовръстното в София, която няма табела, обозначаваща, че фирмата се намира там.

Пред bTV Веселина Георгиева, която е представител на „Инерком България“, каза, че „фирмата се занимава с различни дейности, група от доста фирми представлява госпожа Върбакова. Всичко подробно относно сделката ще получите от нея и от борда на директорите“. По думите ѝ „фирмата, която е купила ЧЕЗ, съществува от 2016 или 2017 г., ако не се лъжа. Имаме подписани договори за конфиденциалност, които не ни позволяват да коментираме каквито и да е параметри по сделката“.

Снимка: bTV

Според търговския регистър дружеството „Инерком България“ е създадено преди пет месеца. Два дни след обявяването на сделката за приключена г-жа Върбакова даде интервю пред БТА, но думите ѝ отново бяха са съпроводени от нейна снимка.

„Бяхме избрани в една изключително тежка процедура. Доказахме, че имаме опит и капацитет да придобием и управляваме дружествата, които ЧЕЗ продава“, казва тя в интервюто.

Снимка: bTV

Сред кандидатите за активите на ЧЕЗ в България е и другата голяма чешка енергийна компания – „Енерго про“, която е доставчик на ток за цяла Североизточна България. Според публикации в чешки медии дружеството е възразило, че процедурата не е била прозрачна.

Единственият, който отговори на въпросите на екипа ни, и то 10 минути след изпращането на официалното ни запитване, е чешкият милиардер и собственик на „Енерго про“ Яромир Тесар.

Снимка: bTV

„Преди финалното решение, отнасящо се до стелката за активите на ЧЕЗ в България, компания „Енерго про“ посочи, че цялата тръжна процедура беше много непрозрачна, което беше доказано от експертен доклад. След одобрението на продажбата от надзорния съвет ние няма да коментираме повече процедурата“, написа той.

Ако „Енерго про“ бе станала собственик и на активите на ЧЕЗ в България, тогава компанията на Яромир Тесар щеше да доставя ток на повече от половината страна.

Снимка: bTV

За да се избегнат възможните съмнения и интепретации, новият собственик на ЧЕЗ-България, от която зависи разпределението на тока на близо 3 млн. клиенти, би следвало да отговори публично и с лицето си на въпросите, които всички си задават.