Голяма част от магистратите са разочаровани от новия закон за съдебната власт. Това стана ясно от думите на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. ССБ бе сред основните движещи сили за промени в нормативната уредба. Становищата на съюза бяха подкрепени от множество неправителствени организации и бяха в съзвучие с изискванията на ЕК.

Предложенията на магистратската организация обаче бяха отхвърлени от ГЕРБ. Сред тях бе и предложението ВСС да се избира пряко – идея, зад която твърдо застана и Брюксел.

"Разочаровани сме, защото имахме надежда, че този път реформата ще се случи. Законът за съдебната власт, какъвто беше приет от НС, не постига исканата реформа", заяви пред БНР съдия Мирослава Тодорова.

"Няма никаква обоснована сигурност, че ще има промяна в кадровото управление на съда и прокуратурата. Волята, която води промените, е политическа, затова ние можем само експертно да предлагаме. Въпрос на зрялост и желание е действително да се промени статуквото. Промените постигат само прозрачност в избора на членове на ВСС, но това не е достатъчно", продължи Тодорова.

Според нея структурата на ВСС влияе "върху мотивацията на почтените магистрати да станат членове на съвета". Сегашното „правителство” на съдебната власт е най-вече известно с опорочената си кадрова политика, която е подложена на тежки критики. Те обаче не трогват особено членовете на ВСС.

"Убягва ни, че няма значение дали този или следващият ВСС ще избере главния прокурор, защото дискусията за главен прокурор на България не се състоя. Единствено промяната на срока за процедурата от 2 на 6 месеца едва ли ще убеди хората защо прокуратурата се ползва за претекст за задкулисни игри, дали честно си признаваме кои са истинските проблеми, как да се помогне на почтените прокурори да останат в системата и да не се демотивират", смята още председателят на Съюза на съдиите.

Тя посочи, че от началото на прехода досега нито един устройствен и организационен въпрос на съдебната система не е решен, което е показателно само по себе си.

"Това означава, че съдебната система такава, каквато е в момента, е удобна, независимо коя политическа сила е на власт", заяви още Тодорова.