Противоречиви реакции на родители за увеличението на обезщетението за отглеждане на дете.

Обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години в момента е 380 лв., ако майката реши да ползва и платения си отпуск след първата година майчинство. Депутатите решиха сумата да се повиши на 650 лв.

Решението важи за последните 3 месеца на тази година. А за да продължи да действа и догодина, то трябва да залегне в бюджета за 2022 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Като майка на три деца и преподавател във висше училище Жюстин Томс реагира остро на решението на депутатите. Определя го като "лесно и популистко".

"За много хора е "имам си пари, ще си гледам детето." Според мен е решение да се отърват от критиките за това, че няма детски градини, няма места. Междувременно е голям удар върху пазарната страна и върху кариерата на тези бъдещи майки", смята Жюстин Томс. Според нея децата се развиват бързо и имат нужда от ранна социализация в детски завения.

Снимка: btvnovinite.bg

Работодателят Борислав Домусчиев реагира по същия начин. За майките, които избират да се върнат по-рано на работа, той предлага по-гъвкаво работно време.

"Нашите служители избират да дойдат на работа, защото нашите възнаграждения са такива, че обезщетенията са значително по-малки. Представям си, ако говорим за по-малко населено място, където нивата на заплатите са може би под 650 лв., тогава за тях има много повече смисъл да останат вкъщи", казва той.

"380 лева не стигат за нищо – не можем да си покрием нито памперси, нито адаптирано мляко, дори и киселото мляко, така че много хубаво", казва младата майка Анелия.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на НОИ през 2020 г. за обезщетения на семействата са изплатени 166 430 000 лева. И изчисляват, че за периода октомври-декември 2021 г. допълнителният разход за бюджета би бил общо около 25 млн. лв.