Спор в парламента, този път на тема финанси. БСП поискаха отново оставката на правителството, поводът - новината от последните дни, че България продаде облигации по външния дълг за 5 млрд. лв.

Парите ще се използват за рефинансиране на съществуващ вече дълг, както и за подсигуряване на социално-икономическите мерки, свързани с кризата от коронавирус. От левицата разкритикуваха правителството, че не става ясно дали парите реално ще стимулират икономиката, или ще бъдат изхарчени предизборно.

БСП обвиниха правителството, че е изтеглило нов заем при неизгодни условия, за да може да харчи безконтролно. От левицата изразиха и недоволство, че премиерът Бойко Борисов нито веднъж за десет години не е защитил от парламентарната трибуна нито един бюджет, нито е разяснил неговото харчене.

Снимка: bTV
„Въпреки протестите, въпреки новата политическа обстановка  въпреки отхвърлянето на този модел той не си взе поука и продължава по същия начин и тази седмица. Решението се корени в оставката му. Пропиляха десет години на България, да не пропиляват бъдещето ни“, коментира Корнелия Нинова, председател на БСП.

Ресорният министър Кирил Ананиев веднага опонира, че при изказване, свързано с финанси, БСП трябва да си проверят информацията и тя да е достоверна. Финансовият министър защити вземането на дълга.

Снимка: bTV
„27 емисии са направени през 2020, от 27 държави нашата емисия е с най-нисък лихвен процент 0,3% о ще видите, на Румъния е 3,25, Унгария - 2,6%“, каза Ананиев.

Той  допълни, че след като е взето това решение е получил поздравления от цялото ръководство на ЕК.

БСП поиска и национален план от правителството как точно ще бъдат изхарчени средствата, които България ще от ЕК, в тях влизат и парите, които ще ни бъдат предоставени за преодоляване на икономическата криза. Вицепремиерът Томислав Дончев увери, че такъв план ще има, специално по инструмент за възстановяване и устойчивост страната ни трябва да получи 6,2 милрд. евро.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!