Сблъсък между управляващи и опозиция в парламента след вчерашната акция на прокуратурата в президентството, арестите на близки сътрудници на държавния глава и последвалия протест в София.

Часове преди държавния глава от ГЕРБ също поискаха оставка на началника на НСО и обявиха, че отказват да спират симпатизантите си да излязат на контрапротест.

В декларация от парламентарната трибуна левицата определи акцията на прокуратурата като безпрецедентна.

"Държите народа в подчинение и управлявате със страх, но страхът не дава бъдеще. Той може да гарантира диктатура, но не дава перспектива. А ние искаме точно това – нормален живот и перспектива за развитие на България и на всеки българин. Вчера хиляди хора излязоха, за да кажат, че това не може да продължава така“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

От ГЕРБ бяха категорични, че държавният глава трябва да се извини.

"Президент от своя протест срещу контролираното от президента НСО организираха протест срещу правителството. Българският президент си позволи вчера език, който никой държавен глава не си е позволил за 1300 години... нарече 1 милион български граждани мутри и ние не сме в състояние да ги удържим. Отказваме да ги спираме", коментира Тома Биков.

ГЕРБ поиска оставката на началника на НСО генерал Красимир Станчев и уволнение за гардовете, които изблъскаха във водата бившия правосъден министър и захвърлиха националното знаме в парк „Росенец“. Управляващата коалиция планира ремонт на закона за НСО така, че началникът на службата вече сам да определя кой е застрашен и има нужда от държавната охрана. Досега това се решаваше от тричленна комисия, съставена от НСО, главния секретар на МВР и председателят на ДАНС.

"Решенията ще се вземат с акт на началника на службата, утвърден от президента и началника на службата ще изисква информация от ДАНС, МВР и служба "Военна информация", като редът за предоставяне ще се уреждат с правилника на НСО", заяви Димитър Лазаров.

Становището на ДПС по предложението не е искано. Въпреки че ще бъдат засегнати от евентуални промени в закона за НСО, засега от ДПС се въздържат от коментар.