Трима полицаи бяха ранени при безредици в ромската махала в Сливен. Униформените отишли по сигнал за силна музика, но били нападнати. Задържани са 9 мъже от квартала, всички криминално проявени. 

Четирима от задържаните са с обвинения и остават в ареста за 72 часа. Другите ще бъдат освободени след изтичане на 24-часовата мярка. Обвиненията са за хулиганство и съпротива към органите на реда.

Законът предвижда до 5 години затвор за тези обвинения. В понеделник от прокуратурата ще внесат искане за постоянна марка „задържане под стража” за въпросните четирима.

Това е втори подобен случай само за седмица, след случая в Гълъбово, където петима души от ромската махала бяха арестувани заради проявено агресивно поведение срещу полицаи. Служителитте на реда отишли в махалата след сигнал за силна музика, но били посрещнати с тухли, камъни, сатъри и тояги.

След 22 часа в четвъртък вечерта автопатрул влиза в сливенския квартал „Надежда” също по сигнал за силна музика. При опит за проверка на лични документи, полицаите са нападнати.

„Докато отвеждахме едно лице към патрулния автомобил, роднините на лицето хвърляха към нас предмети, явно са ме ударили с нещо ...Тогава ме причерня и ми се губят моменти”, разказва един от нападнатите полицаи - Цветан Иванов.

Той казва още, че не е видял кой го е нападнал и че той колегите му са били замеряни с „чинии, тенджери, камъни с всичко подръка”.

Цветан Иванов е приет в сливенската болница с мозъчно сътресение, а двама негови колеги са по-леко пострадали. При последвалата спецакция са задържани 10 души.

Снимка: Дани Атанасова

Главен комисар Димитър Величков, директор на ОД на МВР-Сливен, обясни: „Всички са криминално проявени, по всички членове на Наказателния кодекс, основно кражби”.

След инцидента в квартала има засилено полицейско присъствие, проверява се всеки автомобил.

Местните твърдят, че не са в нарушение. „5-6 сватби имаше, друго нищо нямаше. Музика нямаше ... До 10 часа върви музиката и спира, няма после”, твърдят хората от квартала.

Преди година отново при акция за силна музика, тук е нападнат полицай.

 „Един от служителите е ударен с бутилка, но за наше щастие прекия извършител беше видян и задържан”, обясни главен инспектор Димитър Кикьов от дирекцията на МВР-Сливен.

Съпругата на пребития служител поиска затвор за нападателите. Полицейски акции за опазване на реда в квартала ще има и през следващите два дни.