Сблъсък между президент и премиер по темите за войната, за оръжията в помощ на Украйна и за последствията, които търпят българите от конфликта.  

Според Румен Радев страната ни вече понася косвени щети от тази война в областта на енергетиката и икономиката.

Тезата, България да се дистанцира от войната в Украйна, е безумие, обяви премиерът в ефира на bTV.

Президентът направи 3-минутно обръщение за Деня на труда, в което говори за случващото се в Украйна. Според него войната може да прерасне в общоевропейска и дори световна. Радев и каза, че има политици, които искат да въвлекат България в конфликта. "Войната е бизнесът на демагозите, чуждият живот, този на обикновените хора ,е стоката, с която те се разплащат помежду си", заяви президентът.  

До думите на Радев "политически шарлатани" позволяват страстите от войната да се пренесат и у нас.

Обръщението на президента беше посветено на Деня на труда, но Румен Радев обърна повече внимание на войната в Украйна, която според него може да ескалира. 

Снимка: btvnovinite.bg

Рискът войната да ескалира като общоевропейска, и дори световна, е реален. Нашите домове, децата ни, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация, каза в словото си Румен Радев.

Президентът отбеляза, че България ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от войната. И добави едно "но".

"Но наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас.  Да не позволим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба", заяви той.

Президентът не уточни как България може да бъде въвлечена, но от предишни негови изказвания става ясно, че според него изпращането на оръжие за Киев е равносилно на въвличане - въпреки данните, че и в момента България изнася за Украйна чрез трети страни.

"Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка - да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели. Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на обикновените хора, е стоката, с която те се разплащат помежду си. Трябва да осъзнаем, че никоя демагогия няма правото да залага живота на почтения,  работещия човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизация, съзиждани на поколенията преди нас", посочи държавният глава.

Според Румен Радев България вече понася косвени последици от войната в енергетиката и в икономиката.

В отговор на острите думи от страна на държавния глава премиерът Килир Петков заяви в предаването „120 минути“: Не мисля, че президентът имаше предвид нас. Той много добре ни познава, че ние винаги сме защитавали българския интерес.

Снимка: btvnovinite.bg

"Няма да коментирам последните думи на президента, но тезата, че, ако си мълчим, се наведем, притаим дъх и чакаме бурята да отмине и не се включим в общата силна критика към Русия, в общото подпомагане на Украйна…. Представете си, едва ли не за да мине по-бързо тази война, дайте да не помагаме на Украйна, дайте да има Буча, клането, на което аз бях на масовия гроб на над 100 човека, да се случват изцяло Украйна, дайте бързо Украйна да бъде превзета, след това потенциално да бъде превзета и Молдова, ако така лесно минават нещата , да се опре Русия на границата с Румъния и Путин, този, който изпрати 3 ракети, докато аз бях в Украйна и аз ги видях тези ракети. Това е съвсем различно чувство, когато видиш над главата си тези ракети, на 200 метра от теб да видиш как се забива в един блок, където убиват 15 човека, същият този лидер да ни застане на границата и ние да се чувстваме в безопасност, спокойни. Това е безумие", отбеляза премиерът. 

Кирил Петков заяви още, че ако депутатите решат България да изпрати оръжие на Украйна, това едва ли ще доведе до сътресение в коалицията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!