Сблъсък между МВР и прокуратурата за изборите. Според полицията кметът на Симитли Апостол Апостолов е агитирал в деня на вота. От държавното обвинение обаче отказват да образуват досъдебно производство.

В деня на вота кметът на Симитли Апостол Апостолов е бил в една от секциите в региона. Това се вижда и от кадри, с които bTV разполага. По данни на МВР той е притискал хората да гласуват за определена партия – ГЕРБ, с определена преференция – за сина му. От прокуратурата посочиха, че няма достатъчно доказателства за това.

В село Долно Осеново в изборния ден Ина Маслянкова е член на секционна избирателна комисия.

- Аз чувах как се дават вербални указания с шепот, който обаче се чуваше, каза Ина Маслянкова.
- Коя беше преференцията?
- Последната – 122.
- А кой стоеше като име зад нея?
- Стефан Апостолов Апостолов.

Стефан Апостолов е кандидат-депутат от ГЕРБ и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. Ина Маслякова подава сигнал до полицията.

„Доста интензивно е действал, агитирал, притеснявал една от секциите. Събрахме достатъчно доказателства, бяха налице достатъчно данни“, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки отива на място и поема случая. Крайният резултат от проверката е отказ за образуване на досъдебно производство.

- Причината е липса на достатъчно доказателства за извършено престъпление, обясни Ковачки.
- Как установихте това?
- След извършена проверка, като съм снел обяснения на 12 лица.

„Прокуратурата показа, че крехкото доверие, което се изгради между двете институции, може би е в опасност“, коментира Иван Демерджиев.

Опитахме да се свържем с кмета на Симитли, но без успех. От ГЕРБ отговориха на твърденията за купуване на вот така.

„Аз не знам за такива неща, една стотинка партията не е дала“, категоричен беше Бойко Борисов.

В изборния ден от ГЕРБ са подали жалба, че в същата секция от комисията спират придружителите на тези, които не могат да се справят за вота на машина.

От Районната прокуратура в Благоевград съобщиха, че са получили сигнал за агитация срещу Апостол Апостоловот "Продължаваме промяната". Според събраните от обвинението доказателства сигналът, че кметът на Симитли агитира категорично не отговаря на истината.