Нов епизод от задочния сблъсък между прокуратурата и президентството. Има и нови обвинения и разследвания.
 
От спецпрокуратурата днес обявиха, че не са нахлували на "Дондуков" 2 през юли миналата година, а са влезли с разрешение на съда.

От президентството контрираха, че става дума за "безпрецедентно въоръжено нахлуване", обявено за незаконно от съда. Държавното обвинение съобщи и за нови разследвания по знакови случаи.

Снимка: btvnovinite.bg

Образувано е досъдебно производство срещу Васил Божков за опит за преврат по време на протестите миналото лято.

Прокуратурата разследва и пране на пари по казуса, известен като "Барселонагейт".

Не нахлуване, а влизане президентството, разписано и разрешено от съда. Така държавното обвинение определи акцията от 9 юли 2020-та, на „Дондуков“ 2.

„Магистрати от СПП извършиха и предприеха действия по разследването след надлежно разрешение от български съд. Магистрати от СПП бяха въведени вътре от административен секретар на президентството“, каза Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

От президентството контрираха, че акцията, обиските и арестите са обявени за незаконни от съда.

„Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата“, написаха в позиция от президентската институция.

Снимка: btvnovinite.bg

При протестите, избухнали след акцията, няма подслушвани политици, а разследване на опит за държавен преврат, твърди още прокуратурата.
 
„По делото в момента се изготвят множество експертизи, проведени са над 80 разпити в качеството на свидетели. Предмет на разследване по делото не са гражданските протести. И никога не са били“, заяви още Маджарова.

Като ръководител на престъпна група с ново обвинение и с ново искане за екстрадиция е Васил Божков. Разговорите му с бивш депутат и журналист бяха разпространени от прокуратурата.

Божков реагира в социалните мрежи.

Преди година събудих България и хората се вдигнаха срещу хунтата. Направиха се, че не ни чуват. Днес прокуратурата си измисля обвинения, за да се оправдае, че са подслушвани протестиращите, вместо да ги чуе и да разследва сигналите срещу същата тази хунта. Утре е време проблемът "Гешев" да бъде решен.“

Кои и колко са обвиняемите по делото за преврат прокуратурата не каза. Обяви обаче подробности по друг казус – „Барселонагейт“ е прераснал в досъдебно производство за пране на пари. По случая беше разпитван бившият премиер след сигнал, че е свързан със схемата.

„Нито съм имал къща, нито имот, нито каквото и да било! И съм казвал и преди – ако това се докаже, аз ще ти я дам на теб! Проверяваха испанци, французи, китайци и какви ли не други!“, коментира в неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По досъдебното производство Борисов до момента не е разпитван.

Днес главният прокурор внесе искане във ВСС да бъдат разгледани и неговите данни към сигнала за отстраняването му. Става дума за публикации и на български, и на чуждестранни медии за работата на прокуратурата. От държавното обвинение излязоха със серия декларации в подкрепа на Иван Гешев и обявиха отново, че става дума за политически натиск във връзка със сигнала за отстраняването му.