Медици създадоха мобилно приложение за първа помощ при изгаряне. Апът е създаден от  д-р Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия в „Пирогов”.

От болницата съобщават, че приложението е създадено с удобен потребителски интерфейс, а информацията е поднесена на достъпен език. То е безплатно и работи в офлайн режим.

„Формулирали сме точни, ясни и илюстрирани насоки за оказване първа помощ при изгаряне в зависимост от механизма – от гореща течност, пламъкови, електрически, химически и слънчеви изгряния. Освен „какво да се прави“ в случай на изгаряне, сме дали отговор и на въпроса „какво да не се прави“, както и кога и къде да се потърси специализирана помощ”, казват още от лечебното заведение.

Снимка: УМБАЛСМ Пирогов

Целта на мобилното приложение е да се редуцират грешките в оказването на първа помощ при изгаряне.  Апът е предназначен, както за немедицински лица, така и за медици, оказващи първа помощ или транспортиращи пациент с изгаряне.

„Смартфон приложенията и Интернет са популярен източник на здравна информация и често се използват от родители и пострадали преди съвет от лекар. Наличната информация на български език е стара и изобилства от методи, които вредят! Това ме мотивира да създам нещо функционално, което да е от помощ на всички”, споделя д-р Мартинов. 

Статистиката показва, че между 50-80 % от пациентите с изгаряне получават неподходяща или изобщо не получават първа помощ, включително пациентите с обширни изгаряния.