Социалните партньори в лицето на работодателите, синдикатите и кабинетът се срещат виртуално отново днес. Новините от заседанието ще станат ясни по-късно през деня. Бизнесът отчита, че някои от предприетите антикризисни действия до момента не са ефективни.

Снимка: btvnovinite.bg

Проучване сред членовете на Стопанската камара показва, че 81.5% от анкетираните оценяват мярката 60/40 като неефективна. Само 4% вече са се възползвали от нея, а близо 9 на сто все още се колебаят дали да я ползват.

Снимка: btvnovinite.bg

15% от анкетираните планират да кандидатстват по някоя от мерките по линия на Българската банка за развитие, а 32% все още се колебаят дали да пристъпят към подобен ход. Повече от половината 53% са категорични, че мерките чрез ББР не отговарят на нуждите им.

Снимка: btvnovinite.bg

От Асоциацията на индустриалния капитал също посочват, че мярката 60 на 40 е недобре работеща за бизнеса и предлагат тя да стане 60/0, което означава държавата да поема 60 на сто от осигурителния доход на работника и това да е всичко, което неработещият служител получава.