Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Темата на заседанието с шефовете на службите и лидерите на парламентарно представените групи са мерките за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на България с Турция и необходимите финансови мерки за преодоляване на потенциалната здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19.

По традиция на консултативен съвет участват премиерът, военният, външният министър, министърът на финансите, началникът на отбраната, директорите на специалните служби и председателите на парламентарните групи в Народното събрание.

По информация на bTV ще има доклади от страната на вътрешния министър Бойко Рашков по темата с миграционния натиск към България, здравния министър Стойчо Кацаров за новата вълна на коронавируса и подготовката ни за нея. Доклад ще има и от финансовия министър Асен Василев, защото многократно беше изтъкнато и от президента, и от служебния премиер, че е необходима актуализация на бюджета, за да се посрещнат предизвикателствата с изплащането на парите за пенсионерите и здравните работници на първа линия.

Президентът дори обвърза актуализацията на бюджета от страна на Народното събрание с продължението на конституционната процедура по връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!