Поклонението пред големия актьор Славчо Пеев ще бъде в четвъртък, 29 февруари, в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Последно сбогом с него ще можем да си вземем от 11 до 12:30 ч.

Славчо Пеев почина на 84-годишна възраст на 27 февруари 2024 г.

Актьорът е роден на 4 април 1939 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1964 г. Той постъпва в трупата на Сатирата през 1967 г., а от 1986 г. до 1989 г. е негов художествен ръководител и директор.

Актьорската му кариера включва над 70 театрални роли, а дебютът му като режисьор е през 2006 г., когато поставя „Римска баня“ от Станислав Стратиев на сцената на Сатиричния театър.

Други режисирани от него постановки са „Две сватби и едно прелюбодеяние“ от Рей Куни и „Таблата“ от Димитрис Кехаидис.

За своя цялостен принос в хумора и сатирата в българския театър през 2018 г. на церемонията по връчване на театралните награди „Златен кукерикон“ Светослав Пеев е отличен с Голямата награда на името на Георги Калоянчев.

"Аз съм Славчо Пеев – актьор в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Бил съм и баскетболист, художник, театър-майстор, пиар на футболен отбор, директор на театър (дори на два), баща съм на две деца и дядо на четири внучета. Но винаги съм бил артист, който дори е играл на няколко континента", гласи описанието, което Пеев дава за своите сатирични истории.

Актьорската кариера на Пеев включва десетки роли в театъра и над сто на малкия и голям екран. В театъра Пеев дели сцената и с "кралицата на българската комедия" Стоянка Мутафова, с която България се прости през 2019 година.

Измежду филмите с негово участие са „Конникът“ (1964), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „С деца на море“ (1972), „Мисия Лондон“ (2010) и много други.

„Ще го запомним с прекрасното му чувство за хумор, с вдъхновяващата му страст към изкуството и живота, както и с думите му: "Сатирата е живот. Тя е нещо, което защитаваш докрай“, посочват от театъра „Алеко Константинов“.