Инициативата „Купата на героите“  обединява ученици от цялата страна. Те са малките герои на България, които след часовете запретват смело ръкави и започват да усмихват света около себе си.

Деца шампиони в правенето на добро като част от доброволческата инициатива „Купата на героите“.

Идеята за състезанието възниква преди шест години в офиса на платформата „Timeheroes“. А от първия учебен ден на 2020 е даден официалният старт на инициативата. Така с различни мисии всеки месец  29 клуба и над 700 младежи от Вълчи дол до София променят училището, квартала, общността и града си. 

„Иска ни се младите хора да бъдат по-активни в забелязването на различни проблеми около нас, на различни неща, които не им харесват, тоест по този начин ние им показваме, вашите действия имат значение, вашите действия могат да доведат до промяна“, споделя Благовеста Николова, изпълнителен директор на платформата.

Отиваме на гости на три от най-активните училищни клуба.

Големите победители. Клуб "Деца с големи сърца" към СУ „Алеко Константинов“, град Луковит изпълняват своята поредна месечна мисия: да поставят аптечки в градската еко пътека. 

„Този клуб започна малко преди пандемията и точно когато ни затвориха нещата вече бяха много сложни. Тогава ние се изправихме пред трудностите как точно да се случват нещата, кака да правим нещо, когато децата са разделени и тогава най-силната мисия беше нарисувай Коледа за героите в бяло. Децата бяха вкъщи, поставихме им тази задача и те нарисуваха прекрасни рисунки за медиците и това въпреки че бяхме разделени - отново ни събра и бяхме заедно независимо от всичко“ – казва началният учител Ася Трайкова.

"PTPI Делфините" от Варна участват в „Купата на героите“ за втора поредна година.  Благотворителните базари и картичките са тяхната сила, защото чрез тях са едни от най–активните "помагачи" за една по-красива Морска столица.

„Целта тази година е да съберем средства за новия терапевтичен център на Карин дом, който започна да се изгражда в началото на тази година и ще помогнем за закупуване на техника за физиотерапия както и за озеленяването“, споделя Борис Стоянов, вицепрезидент на клуба.

За клуб "Агенти на доброто"  към  18 СУ „Уилям Гладстон“ в София дъждовното време не е пречка да се погрижат за птиците в студа. 

„Започне ли новата учебна година купата на героите също започва и започваме да се активизираме и да правим най-различни неща, защото никога не е късно да правиш добро и всяко време е подходящо“, казва Петя Куртева, доброволец.

 А кои ще бъдат най–добрите шампиони тази година, предстои да разберем.