Прокуратурата, а не обществото е в състояние да даде обективна оценка за действията на полицая стрелял смъртоносно по младежа в София. Това заявиха участниците в състезанието по „Полицейска стрелба“, което се провежда във Велико Търново.

Според тях стрелковата подготовка на органите на реда е добра, но има и проблеми. 

По време на работа полицаите стрелят само със служебно зачислено оръжие, при абсолютна необходимост и крайна мярка на защита от противоправно нападение, обясни председателят на стрелковата асоциация към МВР.

„Обществото трябва да приеме, че понякога се налага полицаите да стрелят и да защитят държавните и обществените интереси без пряко да е застрашен техния живот“, каза инспектор Емил Велев, гл. инструктор „Специфична длъжност“ към ЦБПС на МВР.

Главен инспектор Катя Василева е в системата на МВР от 26 години. Борави еднакво добре и с пистолет, и с автомат. Има богат опит за преценка реакциите, както на мъжете, така и на жените, при употребата на огнестрелно оръжие.

„Някак си чисто двигателно мъжете са по-бързи. Ние по-комплексно мислим винаги. И реално погледнато ни трябва повече време“, посочи тя.

Стрелковата подготовка на органите на МВР е постоянна, а атестацията - всяка година.

Дефицит е психологическата подготовка, отчитат полицаи.

„Понеже сме изпадали в такива ситуации на улицата - има части от секундата да прецени правна рамка, ситуация и използване на огнестрелно оръжие, има ли конкретна правна заплаха за него или за останалите околните, и едновременно да съобрази използването на оръжието, така че то да не застраши околните граждани“, посочи гл. инспектор Даниел Костадинов, началник на РУ - Тутракан към ОДМВР Силистра.