Съставено е наказателно постановление срещу Ваканционно селище „Русалка“ за установено през 2019 г. нарушение - ограничаване на свободния и безплатен достъп на гражданите до плажове „Русалка – бейби плаж“, „Русалка - централен“ и „Русалка - каяк“. За това съобщиха от Министерство на туризма.

„За достигането до плажовете, според кадастралната карта, следва да се премине през поземлен имот – частна държавна собственост. Върху нея дружеството беше разположило незаконно контролно-пропускателен пункт с бариера и от него събираше съответните такси. Издаденото наказателно постановление беше обжалвано от дружеството, като към настоящия момент пред Районния съд в Каварна има образувано висящо дело.

От своя страна община Каварна предприе действия по премахване на преместваемия обект, като за целта беше издадена заповед № 389 от 29.05.2020г. на кмета на общината. Дружеството също я обжалва и по нея има висящо административно дело № 303/2020 г. пред Административния съд в Добрич“, допълват от министерството.

Оттам уточняват, че тази година длъжностни лица от дирекция „Управление на морските плажове“ са извършили проверка, на която е установено, че на някои от изброените неохраняеми плажове има поставени плажни принадлежности, също включени за ползване след заплащане на такса от 6 лв. според табела в комплекса.

„Тази такса вече се събира не от пропускателния пункт, а в сграда, явяваща се рецепция на Ваканционното селище и намираща се вече в друг имот.

При влизане в комплекса, независимо дали пеша или с превозно средство, служител на селището указва къде да се заплати таксата, като при отказ от заплащане, комплексът следва да бъде напуснат. Установено е и, че пропускателният пункт е изместен с няколко метра по-навътре спрямо положението си от миналата година.

Основанието за заплащане на такса от 6 лв. е променено, като според поставената табела тя се събира за ползване на цялата алейна инфраструктура на комплекса, по която се стига до плажовете, както и за ползването на плажни принадлежности, въпреки че плажовете са неохраняеми".

Достъпът до морските плажове следва да бъде предвиден в устройствените планове съгласно чл. 14 от ЗУЧК, което е в правомощията на кмета на община Каварна, казват още от Министерство на туризма. 

До извършените проверки от страна на прокуратурата и община Каварна се стигна след сигнал на министъра на туризма през 2019 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!