Съставен е акт по Закона за движение по пътищата на двете учителки, които преведоха деца през прелез със спусната бариера, пред преминаващ влак. Паричната санкция е в размер от 20 до 150 лв.

Преподавателките, както и децата, са от основно училище "Неофит Рилски" във Велинград. Децата са от първи и втори клас, връщали се от час по отдих и спорт в парк "Клептуза".

Двете учителки са с над 30-годишен педагогически стаж.

"Наистина съм изненадан, защото учителите, които са били на мястото, са с дългогодишен опит. Имайки предвид това и тяхното поведение през целия този опит смятам, че е редно да се наложи първата санкция, която е според Кодекса на труда – забележка", каза за bTV Юлия Трионджиева, директор на ОУ "Неофит Рилски" във Велинград.

По-опитната от двете учителки, която преподава от 39 години, твърди, че е нарушила закона, защото на някои деца им се ходело до тоалетната: "Имаше деца, които имаха нужда да отидат до тоалетната. Там няма къде да ги отведем. И затова бързахме. И направих аз за себе си сметка, че влакът е доста далече. Просто сгреших, че преминахме на спусната бариера. Това никога не ми се е случвало. Имам вина, за което се извинявам. И смятам, че повече никога няма да се повтори."

Случаят се проверява от агенцията за Защита на детето и от регионалния инспекторат по образование в Пазарджик.

Клип, заснет вчера по обед край железопътен  прелез във Велинград, буквално взриви социалните мрежи. На видеото се вижда как учителки превеждат група деца през прелеза при спуснати бариери и при застрашително бързо наближаващ влак. Едната от преподавателките минава с част от децата, а колежката ѝ спира останалите заради влака, който вече е в непосредствена близост.

Видеото е заснето от Филип Каролев, който разказа подробности в предаването "Тази сутрин" на bTV.