Съществуват ли... киберпръскачки? Въпросът стана актуален след като вчера от прокуратурата съобщиха за опит за евентуално неправомерно пренастройване на пръскачките около парламента с цел дестабилизиране на държавата.

Сървър за поливните системи край Народното събрание обаче не може да бъде хакнат, защото не съществува.

Двете програмирани пръскачки в близост до служебния вход на Народното събрание са настроени единствено да напояват тревната леха два пъти дневно в определени часове.

В зоната пред главния вход, откъдето влизат всички официални гости на депутатите, които бяха определени за мишени на "водния хакер", пък се поливат от водоноски.

Така дори някой да иска и може, няма какво да хакне.

Така работи интелигентната поливна система – контролира се с дистанционно с обхват няколко метра.

„Парковете на София на 70-80 процента масово са оборудвани чрез този тип управление – радиоуправление и не могат да бъдат хакнати”, обясни Стефан Жечев, вносител на интелигентни поливни системи.

В лехата пред парламента обаче няма поливна система.

„Трябва да има водоизточник все пак, който да е постоянен, иначе няма как да работи тази поливна система и затова все още е по-лесно с водоноските, тъй като тя си идва водоноската с водата”, каза Милена Василева, директор на ОП "Паркове и градски градини".

Единствено храстите имат капкова система.

„Колкото и да бъде засилена, то подава, това му е принципът – по малко вода. Може даже да има отрезвяващо действие по-скоро, а не дестабилизиращо, не виждам проблем в това да се пръска лятото”, допълни Милена Василева.

Новата градинка до паркинга на парламента има система за напояване с локално дистанционно.

„Няма такива системи, които да се управляват през компютър централизирано и такива, които с външна намеса да бъдат хакнати”, потвърди Димитър Димитров, от фирма за поддръжка на поливни системи.

Общината е категорична – поливните системи не са свързани с интернет и не могат да бъдат управлявани от разстояние.

Поливните системи в лехите около други институции са подобни на тази с локално радио дистанционно, несвързано с интернет.