САЩ се включват в охраната на въздушното пространство на България. Кабинетът одобри два американски самолета да патрулират в небето за седмица. В същото време правителството е актуализирало секретната си директива за работа във военно време.

Новата директива за работа във военно време не означава изграждане на още бункери или инструктиране на гражданите да се запасяват с продукти от първа необходимост. Целта е синхронизирана реакция на институциите при евентуална заплаха. Секретната наредба предвижда и задължения на бизнеса за осигуряване на материална помощ при война.

Националният план за защита при бедствия се обновява всяка година. В тази стратегия, например "Александровска" болница трябва да промени ударно режима си на работа само за 120 минути. Лечебното заведение има готовност за пълна мобилизация на целия медицински състав.

„Разкриваме няколко приемни пункта. Отварят се допълнителни проходи и входно изходни места за техника, за пациенти, които идват пеша”, описва плана Божидар Чукурланов от болницата.

Всяка година в болницата се провеждат и тренировки на медиците за извънредни ситуации.

За разлика от криза от военен характер, при извънредна ситуация като бедствия, аварии и тероризъм, регламентите за действия остават неясни, твърдят експерти.

„Ние имаме няколко закона, които до известна степен са в конфликт един с друг. И всеки един от тези закони, залага на превенцията, но пък създава своя собствена организация за действие, когато е настъпила кризата”, посочва Йордан Божилов, от "Софийски форум за сигурност".

Затова на специалистите е трудно да посочат кой закон би трябвало да влезе в сила при комбинация от бедствия, например терористична атака върху язовирна стена.

В същото време кабинетът одобри съвместни патрули на наши пилоти и американки изтребител в българското небе от 9 и до 16 септември.  По думите на министъра на отбраната няма безпокойство за това дали България е в състояние сама да изпълнява мисията по охрана на въздушното си пространство. „Това е мирновременна мисия, по инициатива на НАТО”, коментира Ненчев.

Разходите за съвместната мисия се поемат САЩ.