Срещата между Сашо Дончев, директора на „Овергаз” и издател на в. „Сега”, и главния прокурор Сотир Цацаров се е провела в ЦУМ при посредничеството на бизнесмена Георги Гергов, разкри самият Дончев пред телевизия Би Ай Ти.

Вчера стана обществено достояние видеоклип от среща на Дамския бизнес форум, състояла се на 30 март, по време на която Дончев разказва, че е бил заплашван от главния прокурор, с когото са имали среща.

„Бях поканен на среща с главния прокурор преди две седмици, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него – казва Дончев. – Какво е това, че подкрепям „Да, България!“, какво е това, че моята телевизия Би Ай Ти, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ, и, разбира се, вестник „Сега“ и Комарницки (...) След като тази институция си позволява да ме заплашва, вие разбирате ли в какво общество живеем?!“, казва на записа Дончев.

Днес от прокуратурата беше разпространено съобщение, в което главният прокурор посочва, че не е упражнявал натиск върху Дончев, а твърденията му били „неверни и спекулативни”.

Според Цацаров срещата между двамата е била по инициатива на Дончев в качеството му на председател на работодателска организация и на нея бизнесменът поискал да бъде упражнено влияние върху наблюдаващите прокурори по текуща проверка на дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ.

По-късно през деня пред телевизия Би Ай Ти Дончев разкри още подробности за въпросната среща.

По думите му тя се е провела в кабинета на Гергов в ЦУМ. Самият Гергов, който му отправил поканата, присъствал на целия разговор и след като Дончев си тръгнал, останал насаме с главния прокурор.

Георги Гергов
Снимка: БГНЕС

Дончев разказа още, че Цацаров започнал разговора с въпрос в смисъл „Защо, от какъв зор го правите, имате такъв хубав бизнес?”, а също така му било намекнато, че телефонът и кореспонденцията му се следели от службите.

Пред Би Ай Ти Дончев отрече да има връзка с партията на Христо Иванов „Да, България ” и заяви, че не разбира кой бил казал на главния прокурор, че Би Ай Ти е „негова” телевизия. Той посочи, че има други каузи и проекти, сред които е свободен вестник и училище.

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

От „Да, България” днес също реагираха и поискаха Висшият съдебен съвет и парламентът да разследват обвиненията. Те също обявиха, че не получават подкрепа от Дончев.

„Да, България” призовава главния прокурор да се оттегли, защото е конституционно и практически доказано, че когато става дума за неговите действия, няма кой да го провери”, заяви лидерът на формацията Христо Иванов.  

Според партията от прокуратурата ще трябва да проверят този казус заедно с европейски прокурори.