Природните и климатичните промени вече са част от живота ни. Според синоптиците вече сме в сезона на гръмотевичните бури, които са опасни и крият сериозен риск за живота и здравето ни, твърдят от „Планинската спасителна служба“ към БЧК.

При падането на мълния, както и при докосването на оголени проводници или съприкосновение с предмети, намиращи се под голямо напрежение, човек попада под въздействието на мощно електрическо поле.

Симптомите обикновено са сходни, както и действията при оказване на първа помощ.

Въпреки това родните специалисти припомнят най-важното в сезона на честите гръмотевични бури и битови ремонти.

От изгаряния до глухота

Локалните промени, които биха могли да настъпят по време на електрически удар или при падане на мълния, включват изгаряния в зоната на влизане и излизане на електрическата вълна, загуба на чувствителност и некроза на тъканите.

Снимка: iStock

Уврежданията обаче зависят от силата на тока и времето на неговото действие, категорични са медиците.

Общите увреждания, които се наблюдават в такъв момент, са сковаване на крайниците, но в същото време и потрепване на мускулите, което прави невъзможно отделянето на ръката от проводника на високо напрежение.

Възможно е също така човек да загуби съзнание, сърцето му да спре да бие и да не може да диша.

Когато човек е ударен от мълния, са възможни увреждания на централната нервна система, които са много по-сериозни от тези при токов удар. Много често в резултат на гръмотевичен удар се стига и до глухота. А в по-тежките случаи – парализа или спиране на дишането.

Човек, ударен от гръмотевица, има вид на умиращ – кожата му става бледа, зениците му са разширени и не реагират на светлина, пулсът е едва доловим и не се усеща дишане.

Оказване на първа помощ при токов удар

За да осигурите първа помощ при токов удар, трябва да прекъснете електричеството възможно най-скоро – да разкъсате жиците с брадва или лопата, да ги изхвърлите с дълга дървена пръчка или с друг подръчен предмет, през който не преминава електричество.

В никакъв случай не трябва да докосвате засегнатия човек и да се опитате да го освободите дърпайки го, защото така и вие ще пострадате, обясняват от БЧК. И допълват, че е необходимо да се поставят каучукови галоши, гумени ръкавици или да се увият крайниците в сухи кърпи.

Помнете, че водата също е проводник на електричество, предупреждават още експертите от БЧК.