Сърбия получава балканска подкрепа за членството си в ЕС. Това стана ясно днес след четворната среща на върха в Евксиноград, инициирана от премиера Бойко Борисов.

На нея присъстваха премиерите на Румъния и Гърция – Михай Тодеску и Алексис Ципрас, както и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Основна тема след срещата беше излъчването на послание за стабилност и мир на Балканите. За да илюстрира колко важно е това, Бойко Борисов даде примери с трагедията, която се случи вчера в Лас Вегас и с напрежението, на което сме свидетели в Каталуния.

Борисов обяви като новина от срещата между четиримата, че вече ще се работи за членството на Сърбия в ЕС. Колегите му също потвърдиха, че подкрепят тази идея, затова следващата среща на тази четворка най-вероятно ще се проведе в Сърбия.

„Ние искаме да излъчваме от Балканите мир, стабилност, просперитет и разбира се всичко това е в името на хората, за тяхното спокойствие, благоденствие, повишаване на доходите, развитие на бизнеса, туризма и разбира се общите ни проекти.

На Балканите сме се разбрали да няма велики, всички сме равни, еднакво отговорни и с една единствена идея – да развием така нашите отношения, че Балканите да станат пример в Европа не като място за войни и убийства, а мир, стабилност, просперитет”, заяви премиерът Бойко Борисов.

След четворната среща на върха е обсъдено и българското европредседателство. Бойко Борисов каза, че с Алексис Ципрас го считат за свое съвместно председателство.

По-рано днес се проведоха и двустранни срещи България-Румъния, на които основна тема бяха инфраструктурните проекти, сред които Дунав мост III, както и сигурността на Балканите.

След среща на премиера Борисов с румънския му колега Тодеску стана ясно, че до една година България и Румъния могат да влязат в Шенген.

Рано тази сутрин премиерите на България и Румъния откриха нов граничен пункт между двете страни: "Липница – Кайнарджа". Той беше наречен от румънския министър-председател символичен. Този пункт беше договорен още през 2003 г., но се открива едва сега.