ЦИК няма да се произнася дали Джейхан Ибрямов, който е кандидат за народен представител от коалицията "Алианс за права и свободи", ще остане без депутатския си имунитет.

До ЦИК е постъпило писмо от временно изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов, което бе изчетено на днешното заседание от говорителката и зам.-шефка на комисията Росица Матева.

Тя уточни, че документът е уведомление и само за сведение. Матева запозна колегите си с него, без да споменава името на Ибрямов, коментира "24 часа".

В обяснението към членовете на ЦИК Борислав Сарафов ги уведомява, че Ибрямов е задържан в момент на тежко престъпление. И в този случай депутатския имунитет не го пази. До края на деня се очакваше членовете на ЦИК да вземат решение по казуса.

Джейхан Ибрямов снощи бе задържан със 100 000 белязани лева. Обвинението срещу него е за купуване на гласове и подкуп.

 

Според Матева в писмото главният прокурор обяснява, че Ибрямов е задържан по време на заварено престъпление. Единственото законово изключение, което позволява органите на реда да пренебрегнат имунитета на депутат или кандидат за народен представител - когато той е заловен в момент на извършване на деянието.

Според Конституцията народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание.

Те се ползват от наказателна неприкосновеност. При заварено престъпление обаче, когато то е току-що извършено или е в процес на извършване, т.е. ако депутатът бъде хванат на местопрестъплението, разрешение не се иска.

При такива ситуации обаче парламентът трябва да бъде информиран, в случая сме в предизборна кампания, което означава, че информация трябва да получи ЦИК и председателката на Народното събрание Рая Назарян.

Засега от двете институции няма отговор дали ще дадат разрешение за сваляне на имунитета на Ибрямов. 

Двете институции са длъжни да отговорят на искането на прокуратурата до края на ден. Ибрямов беше задържан снощи на паркинг до "Пирогов".

От фракцията на ДПС, близка до Доган, казаха, че още нямат официален отговор за причините задържането му.

"Вчера се обаждах първо на служебния премиер, след това звънях и на министъра на вътрешните работи, след това се обаждах и в президентството. След това до председателя на НС. Отникъде не  получих отговор", коментира Джевдет Чакъров.

Ибрямов е задържан с част от поискани пари за купуване на гласове, казаха за bTV от прокуратурата. Банкнотите са белязани, има и запис на неговия глас, допълват от държавното обвинение. Снощи от дома му са иззети 100 хиляди лева, папки с документи и тефтер. А съпругата му Биршен днес се срещна с него в ареста.

"Той ми каза, че това за него е абсолютно инсценировка и както аз съм абсолютно убедена, това се случва защото ние от четири месеца насам с моя съпруг сме на страната на господин Доган. А всички, които са на страната на г-н Доган, ще ги последва това, което направиха днес с моя съпруг", коментира Биршен.

Тя допълни, че съпругът й не е споменавал нищо, което да не е казвано официално. 

Според председателя на ДПС от фракцията на Доган Джевджет Чакъров, ситуацията е "репресия".

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK