Продължава вълната от съпричастност към бежанците от войната. Десетки доброволци се включиха в почистването и ремонта на двата апартамента, които Община Пловдив, безвъзмездно предостави на украинската общност, за създаването на детска градина, за децата на избягалите от войната.

Бъдещата детска градина се нуждае от сериозен ремонт. В нея ще работят педагози и диетолог, спасили се от войната в Украйна. Двигател на благородната идея е украинка, която от шест години живее в България:

„Има доста деца, които не разбират друг език и много са уплашени от самата война. И може да си представите какво е да вкарваш такова дете в детска градинка, дето никой и нищо не познава. Непозната храна, непознат език – и там ще бъде под двоен стрес“, казва организаторката на кампанията Наталия Елис.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм електротехник. Ще ремонтирам санитарния възел, за да може и моето дете да посещава тази градина. Ние сме от Одеса. Дойдохме преди 10 дни. В Одеса нямаше взривове, но все по-често сирените огласят града“, казва Дмитрий Коршиков.

24 деца от Украйна ще посещават градината.

„Щастлива баба на 4 внука, които обаче са доста далеч. И всичкият опит, който имам с деца, цялата ми любов към децата, бих ги вложила тук!“, казва Елка Рашкова.

„В началото бях много гневна и ядосана, сега съм тъжна. И искам много да помогна на тези хора, които са объркани“, казва Томяна Томова.

Апартаментите се нуждаят от основен ремонт и ентусиастите търсят допълнително спонсори.