Отново скандал в правосъдието - предварително съобщение до премиера Бойко Борисов нажежи страстите във Висшия съдебен съвет.

Час и половина след началото на заседанието на ВСС днес стана ясно, че някой от висшите чиновници е изпратил съобщение на премиера какво се случва по скандала „Яневагейт”. След още един час Бойко Борисов сам дойде в съвета.

И още един час по-късно всичко по аферата с разговорите на двете бивши съдийки завърши с решение, че няма виновни за този скандал, защото записите са незаконни.

Заседанието на висшия съдебен съвет беше прекъснато по обяд от председателя на върховния касационен съд Лозан Панов. Той показа на колегите си смс от телефон, който според неговата информация се използва от Бойко Борисов.

Съобщението гласи: „Лозан Панов отново предложи да Ви викаме по записа на двете каки. Не го приехме”.

Снимка: btvnovinite.bg

Висшите магистрати още бяха в почивка, когато стана ясно, че премиерът ще дойде при тях, без да са го канили. Бойко Борисов подтвърди, че е изпратил въпрония смс на Панов, но не каза кой му го е изпратил на него.

„Заявих, че нямам нищо общо с двете съдийки. Днеска получавам съобщение, че отново ме викате”, каза той. И предупреди първия съдия в държавата да не се бърка в политиката.

Борисов си тръгна и съветът се съгласи със заключението на етичната комисия, че виновни по „Яневагейт” няма.

Подателят на СМС до премиера няма място в съдебната система. Това заяви в предаването „Лице в лице” бившият правосъден министър Христо Иванов. Той определи скандала като конституционна криза.

Радан Кънев коментира ситуацията в личната си фейсбук страница, където написа, че премиерът Бойко Борисов е можел да избере да се „отърси от слугинажа”, който му пише смс-и, но той е избрал да върви с Първанов, Цацаров и Пеевски.

По повод днешните изказвания на г-н Борисов пред "независимия" ВСС, който се отчита с SMS ...Аз бях подчинил всяка амб...

Posted by Radan Kanev on Thursday, January 14, 2016

Темата все още не е затворена, защото се чака и заключенитето на прокуратурата по „Яневагейт”. А утре Софийският градски съд ще произнесе присъдата на Владимира Янева по делото „Червеи”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!