Популярният британски пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс  и екипът му са извършили серия от нарушения при заснемането на филм у нас. Това става ясно от съобщение на екоминистерството. Министър Нено Димов спешно разпореди проверка по случая.

Снимките на филма със заглавие "Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф" продължават два дни през юни 2017 г.

Територията, на която се снима, е защитена. Екипът обаче извършва редица нарушения. Сред тях – плуват в Каракашевото езеро, палят огън и ловят животни.

Извършени са редица нарушения. Двама мъже показват как се оцелява в Рила. Те ловят жаби, палят огън и ги приготвят на него. Уроците им обаче са в нарушение на закона, казват от екоминистерството.

Според медията, излъчила филма у нас, продукцията има всички необходими документи и разрешителни, а заснемането е преминало под наблюдението на определените от парка отговорни служители.

Служители на Националния парк са били с екипа, но само в уговореното време за снимане, твърдят от управата.

„Изрично е записано да не се пали огън, да не се убиват животни, редица други условия съгласно нашия режим на управление в Национален парк „Рила”. По време на заснемането не са установили тези нарушения, или е снимано преди заснемането на филма или след това –  тепърва ще го изясним”, каза Красимир Андонов от Директор на ДНП "Рила".

На снимачния екип са съставени три акта. Фирмата, организирала заснемането у нас отговори писмено.

"Поради все още неизяснените обстоятелства и сериозните правила за конфинденциалност в компанията, ще се въздържим от всякакви изявления по случая".

Санкцията за нарушения за фирмата е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за Беър Грилс и Дерек Хъф се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разпореди проверка по случая.

Това не е първият подобен случай:

През миналата година десетки нагазиха в едно от Седемте рилски езера. Искаха да поставят рекорд на Гинес за най-дългото българско хоро.

Инициативата им обаче приключи с голямо обществено негодувание и санкция за фондацията, защото са навлезли във водите на езеро, което е защитена територия.

Преди 8 години, през 2011 г. – будни прилепи, следи от тежки машини и парчета метал, рязани с флекс, остави след себе си екипът на холивудския екшън "Непобедимите 2" в Деветашката пещера.

Експерти предупреждаваха, че снимането на филма със Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер и още много холивудски звезди в пещерата застрашава защитените видове. И впоследствие бяха открити мъртви прилепи. Съдът се произнесе, че действията са незаконни и глоби продукцията.