България трябва ясно да заяви кога ще се откаже от въглищната енергетика и да премине към използване на възобновяеми източници, които, за разлика от руския газ, няма да поскъпват във времето. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ депутатът от „Демократична България“/“Зелено движение“ Борислав Сандов.

„Много активно в медиите се появява тезата, че виновна за поскъпването на тока е Зелената сделка. Високата цена се дължи на завишената цена на газа заради намалените доставки от Русия, а също и на квотите на въглеродните емисии, чието търсене расте заради възстановяването от COVID кризата. От едната страна е икономическият растеж и инфлацията, а от другата е газът“, подчерта той.

По думите му нашата страна единствена не е посочила краен срок за отказ от въглищата и именно това може да се окаже причина да не получим европейско финансиране.

В тази връзка Сандов нападна Кирил Петков и Асен Василев от „Промяната продължава“ заради подкрепата им за подписката на миньорите от мини „Марица Изток“: „Намирам това за популистко“.

По думите му хората от рудниците могат да участват в рекултивацията в региона, да се изградят фотоволтаични инсталации и даже чрез тях да се произвежда водород, който да захранва съществуващите тецове. „ЕС осъзнава сега, в този момент, че преходното гориво газ не е добро решение и трябва бързо да минем към ВЕИ, които няма да поскъпват във времето, напротив – ще поевтиняват“, категоричен беше Сандов, като допълни, че пари от ЕС за такива инициативи има.