Българите, които се самозапалиха, са искали да покажат, че има нужда от промяна за доброто на хората и на държавата. Около тази теза се обединиха майката на Траян Маречков от Велико Търново и един от най-близките приятели на Пламен Горанов от Варна.

„Синът ми беше природозащитник. Участва в протестите в София срещу изсичането на горите, с други хора от Велико Търново участваха и в протестите срещу високите сметки за ток пред сградата на Министерството на енергетиката,” разказа Йорданка Маречкова в предаването „Нека говорят… с Росен Петров” по bTV.

Жената се чула със сина си два дни преди самозапалването, но той по никакъв начин не разкрил намеренията си.

„Той обичаше да чете. През януари ме попита какво значат думите на Левски „един живот трябва да бъде положен за възраждането на държавата”,” спомня си майката. Тогава тя казала на Траян, че всички национални герои са се борили за свобода и да има държава, а сега предполага, че младежът още тогава обмислял как да изрази протеста си.

Йорданка Маречкова отрече твърденията в медиите, че синът й е бил наркоман или психично болен и че семейството тънело в мизерия. „Той беше без работа само два месеца,” уточни тя.

Новината за смъртта на Траян й съобщил по-големият й син. „Повярвах, че го е направил, когато видях съпруга си да плаче,” спомня си още майката. Като религиозен човек тя призна, че самоубийството е грях, но изрази вярата си, че синът й е в един по-добър свят.

„Пламен продължава да ни гледа и съм сигурен, че е на място, където неговите неща се случват по-лесно,” коментира и Николай Тодоров, приятел на 36-годишния варненец.

Той е категоричен, че постъпката на Пламен по ясен и категоричен начин е „изкрещяла” обществото какво трябва да се случва в България оттук нататък. „С тази си постъпка Пламен „възпламени” позаспалото общество,” продължи Николай.

Въпреки че не оправдава крайната постъпка на Пламен Горанов, приятелят му подчерта, че младият мъж никога не правел празни ходове. „Не трябва да търсим случайност, постъпката му е съзнателна,” изтъкна още Николай Тодоров.

В заключение и двамата близки на самозапалилите се призоваха българите да не прибягват до такива отчаяни актове, защото от всяка ситуация има изход.