Самотноживееща и прикована на легло жена от Велико Търново 4 дни стоя с COVID-19 в дома си, докато институциите си прехвърляха отговорността.

75-годишната пенсионерка е била оставена пред блока си с кола на клиниката по изгаряния в Русе, където е лежала повече от месец, след пожар в жилището й.

Съседи качили безпомощната жена до дома й. Тя е с катетър и с памперс, обясни нейна съседка.

Със случая се заели социалните. За да ускорят процедурата по настаняване в старчески дом, платили с лични средства PCR тест - оказал се положителен.

"Трябва да й бъде осигурено лечение, да й се проследи здравословното състояние, или да й се осигури човек. Не е разписано как, при какви условия трябва да се случат при наличие на положителен PCR тест", заяви Наталия Николаева, социален работник в "Социално подпомагане"-Велико Търново.

След като личната лекарка била уведомена, пратила линейка на адреса. С писмен отказ за настаняване в болница здравните инспектори затворили случая.

Екипът ни влезе при Атанаска Симеонова:

- Добър ден! Как сте?
- Четири дни стоя без хляб, без вода. Тука, ей тъй не мога и не мога да стана.
- Като дойдоха от Спешна помощ, прегледаха ли ви?
- Не. Той само вдигна, како, ти защо искаш да лежиш в болница? Викам в болница не искам, гласят ме за старческия дом. И той си отиде и дойде след 2 часа и тогаз, разпиши, че не искаш да отидеш в болница.
- А вие знаехте ли, че сте заразена с COVID-19?
- Тогава не знаех."

Ден по-късно здравни инспектори дошли за връчване на предписание, което описва как да не излиза.

Жената е неподвижна, с диабет и сърдечни проблеми.

"Колегите ми работят в събота и в неделя, свръхнатоварени, и проблемът на тази жена от гледна точка на медицината е решен", заяви д-р Евгения Недева, директор на РЗИ-Велико Търново.

"То във фиша, той го е написал какво е обективното й състояние", каза д-р Цветанка Маринова, директор на "Медицински дейности".

Атанаска обаче твърди, че докторът от Спешна помощ не я е преглеждал. В наше присъствие Атанаска се оказа с температура и вече е в болница.