Един единствен активист се яви пред Народното събрание на обявения голям протест срещу застрояването на столичните квартали „Младост” и „Дружба”. Запъхтян Радко Рангелов се появи пред парламента с желание да се бори за по-зелен живот в големите комплекси, но го посрещна празния площад.

„Искат на строят блок точно под балкона ми. Участвах вече в един голям протест в самия Младост и като казаха днес пред Народното събрание да се съберем. Но ето, няма я кметица, няма никой. Аз обаче изказвам съпричастие”, каза за bTV Рангелов.

Няколко часа по-рано кметицата на „Младост” Десислава Иванчева обяви във фейсбука си, че пред парламента жителите на квартала и тези от „Дружба” ще се изправят с плакати и скандирания срещу промените в устройствения план на Столична община.

Снимка: btvnovinite.bg

„С общи усилия искаме да изразим несъгласието си към проектозакона, според който защитата на зелените площи в цяла София пада. Също така се обявяваме против зоната за високо застрояване, в която няма да има ясни правила”, обяви се Иванчева. В часа, обявен за начало на протеста, кметицата съобщи, че на дискусия в парламента ще защитава зелените площи на София, застрашени от поголовно застрояване. Поиска и подръжниците й да стискат палци.

Радко се надяваше да намери съратници пред вратите на парламента. Но се оказа сам. И му остана да стиска палци. Оправда другите с версията, че само той не е разбрал, че е протестът е отменен.

„И сам воинът е воин”, завърши самотния си протест Радко Рангелов от „Младост” и си тръгна с готовност отново да се включи, ако се организира. И с надеждата да не се окаже отново сам самичък срещу цяло едно Народно събрание.