Двама от задържаните за счупената витрина на македонския клуб в Благоевград са общински служители, съобщи полицията. Единствено екип на bTV успя да разговаря с тях минути след като бяха освободени от ареста.

Първоначално задържаните по случая бяха четирима – двама мъже и две жени.

Пред bTV отговорност за счупената витрина пое изцяло една от дамите, бивш независим кандидат за кмет на Благоевград – Людмила Костадинова.

Людмила Костадинова, бивш независим кандидат за кмет на Благоевград

„Това всъщност, не е просто вандалски акт. Това е изказване на позиция, относно македонския въпрос. Бяхме дълбоко потресени и възмутени - българските граждани, които отидоха да изкажат почит към българския герой Гоце Делчев, бяха спрени на границата и недопуснати“, коментира Костадинова.

В ареста са и двама служители на общинско предприятие „Озеленяване“.

Задържани за счупената витрина на македонски клуб в Благоевград

„Интересното бе, че по време на самия разпит, вече бяха излезли имената, дадени на медиите и всичко бе разкрито, преди изобщо всичко да е приключило“, коментира Николай Иванов от ОП „Озеленяване“.

Друг служител на фирмата – Станислав Илиев, каза, че бременната му съпруга е държана на разпит няколко часа.

Работниците изразиха готовност да платят счупеното стъкло.

Счупената витрина на македонския клуб в Благоевград

„Моето решение се базира на принципа на реципрочност. След като в Северна Македония уволнят митничари, гранични полицаи, всички служители, които предизвикаха това стълпотворение в деня на поклонение пред Гоце Делчев, аз незабавно ще уволня двамата служители“, заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов.