Само по съдебен път можем да си върнем надвзетите суми от сметките за парно през 2017 г. Вчера Върховният административен съд реши, че цените, формирани от регулатора за 3 месеца тогава, са незаконни, тъй като са изчислени преди да е ясна стойността на природния газ.

Евелина Василева от Враца плаща над 100 лева за отопление на месец през зимата. Живее в малък апартамент от 60 квадрата. Според нея сумата е висока. Евелина не вярва, че някой ще преизчисли сметките й за 3-те месеца отпреди почти 4 години.

„Ами сега трябва да се разпределят до края на годината някакви печалби, нали така, коледни и т.н., според мен, не вярвам да се връщат“, каза Евелина Василева.

Омбудсманът има критики и към съда, и към регулатора. Диана Ковачева е на мнение, че не може днес да говорим за 3-месечни сметки, начислени преди 4 години. Регулаторът пък е получил знак, че законите са, за да се спазват.

„Всеки трябва да си търси правата и търсенето на права пред съда е важно, но всеки трябва да си направи сметката дали ще успее да докаже този иск, както трябва пред съда, за да не се окаже, че загуби делото и в този случай ще трябва да плати и разноски“, коментира омбудсманът Диана Ковачева.

От "Активни потребители" подчертаха, че разлика в цената от порядъка на 25 процента всъщност означава милиони, събрани от топлофикациите.

„За съжаление правният анализ показва, че КЕВР по-скоро ще има възможността да гласува отново тези цени със задна дата“, заяви Богомил Николов от „Активни потребители“.

А бившият член на КЕВР Еленко Божков смята, че не цените са незаконни, а взетото решение за формирането им:

„Какво ще се случи - комисията ще се събере отново и ще препотвърди решението си от 2017 г.. Тоест, ние ще пием една студена вода“, каза Еленко Божков.

Очаква се решението на регулатора да бъде обявено следващата седмица.