Продължава разследването на големия пожар, който унищожи поликлиниката на столичния психодиспансер и засегна сериозно белодробната болница. Само по bTV за овладяването на пламъците разказват огнеборците, които първи се сблъскват със стихията.

Снимка: btvnovinite.bg

Още докато пътуват към мястото, пожарникарите разбират, че им предстои тежка битка.

Снимка: btvnovinite.bg

„То оттук се видя още. Много бързо развитие на пожара, просто гореше всичко”, разказва Ивайло Ангелов от сектор "Оперативен център", СД "ПБЗН".

Първата задача е евакуация на хората от психодиспансера. Много усилия коства съхраняване на мястото, където са се намирали пациентите заради голямото разстояние и материалът, от който е било изградено, споделя Ангелов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Гасим, където гори, и съседните сгради, които се нагряват, гледаме да ги охлаждаме”, казва Иван Йочев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Рискове има за нас, все пак това е огън”, казва старши пожарникар Виден Виденов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е ежедневието ни, с това се занимаваме. Просто, свършихме си работата”, споделя Петър Петров.

Оказва се, че точно този екип познава изключително добре мястото, от което тръгва огънят.

Снимка: btvnovinite.bg

„Идвали сме поне два-три пъти на леки произшествия: задимяване на бараките, които бяха изоставени. Докато не дойде и пожарът от 31 декември сутринта и виждате какво е”, казва командирът на екип Костадин Любенов.

„Страхът всеки го има. Въпросът е в неговото потискане и борбата с него. Много тънка е границата. В един момент се случват нещастни случаи, но да се надяваме все повече да ги избягваме. Ние трябва да спасяваме, не нас да ни спасяват”, казва Ивайло Ангелов - СД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Разговорът на огнеборците с екипа на bTV е прекъснат от поредния сигнал - този път за задимяване в апартамент.