Бебето, което беше транспортирано вчера със самолет от Варна в София, е в тежко състояние, но животът му ще бъде спасен. Това съобщиха неонатолозите, пътували с детето.

То не е било недоносено, но има усложнения, свързани с раждането.

За екипа, пътувал с 19-дневното дете до София, транспортът е бил труден заради тежкото му състояние, разказа специално пред bTV Радка Масларска - един от лекарите във военния „Спартан“.

„Трябваше апаратура да бъде позиционирана в самолета, да бъде добре подредена, да се подсигури, така че да се осигури сигурност за живота на детето при този транспорт. Това бяха и нашите опасения, но това бе изпълнено от бордните инженери на самолета, от самите пилоти бе съобразен полетът с височината, която трябва да се изпълнява в такова състояние на такова дете“, обясни д-р Радка Масларска.

Лекарите са били притеснени, тъй като възможностите за реанимация в самолета са ограничени. Преместването обаче е успешно и според медиците - изключително важно.

„Във Варна има неонатолози, има и техника, но просто детето има нужда да се направят по-технологични изследвания и с оглед на тежкото състояние трябва да бъде в болница, където тези изследвания могат да се направят близо до леглото на детето, не да бъде транспортирано до друго лечебно заведение“, допълни д-р Радка Масларска.

Двама лекари и две сестри са пътували с бебето до София, като екипът има опит с въздушен транспорт на деца и преди:

„Предизвикателство беше наистина със „Спартана“. Бяхме летели с гражданска авиация и с линейки, да, но със „Спартан не, организацията беше на ниво и сме доволни, че успяхме да изпълним мисията“, заяви старшата сестра Елена Борисова.

„Детето е в тежко състояние, но е стабилно по отношение на жизнените показатели – неговият живот ще бъде спасен“, категорична е д-р Радка Масларска.

Майката ще бъде до детето от утре, съобщиха от болницата.