България и Северна Македония ще засилят сътрудничеството си в отбраната, за да ограничим риска от разпространението на войната извън границата на Украйна. Това стана ясно на среща на военните министри на двете страни в София.

Славянка Петровска започна посещението си с поклонение пред Паметника на Незнайния войн. Тя увери, че в лицето на Северна Македония София има верен съюзник на западната си граница.

Българският ѝ колега Драгомир Заков изрази желание за Балканите никога повече да не се говори като за "барутния погреб на Европа".

„Радвам се, че в последните години не е имало повод да се говори за Балканите по този начин, но наистина отговорност и на България, и на Република Северна Македония е да направим така, че това да продължи да бъде така и в бъдеще. Тоест никога Балканите да не бъдат източник на напрежение, източник на военен конфликт в Европа“, каза Заков.

„Днес Северна Македония допринася за стабилността и сигурността, а Република България на западната си граница има съсед, който ѝ е съюзник“, заяви Петровска.