За предпочитане е мандатите да бъдат цели, но предсрочните избори не бива да ни плашат, защото са част от демократичните процеси. Това заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски пред журналисти след валидирането на марката по случай 100-годишнината от възкачването на баща му Борис III на царския престол.

„Не трябва да гледаме нещата на парче или когато новината е „топла“, а винаги в перспектива. Да се разбере какво стои зад дадени ходове или моменти. Мисля, че трябва да се гледа в по-общ план. България не е единствената страна, където има оставки. Има такива в много по-зрели или стари демокрации. Не си заслужава да се акцентира прекалено много на такива моменти“, заяви той, цитиран от „Фокус”.

В отговор на въпрос защо според него след 2009 г. нито едно правителство не е изкарало пълен мандат, той посочи: „За първи път министър-председател повтаря мандата. Преди приказката беше, че през демокрацията това е невъзможно“.

Сакскобургготски призна, че има много срещи с днешните политици: „Но не казвам, че са за да ги съветвам, контактите винаги са интересни. Много пъти получаваме половинчати новини. Ако човек е по-добре осведомен, може да си направи мнение”.

Може ли да се промени моделът на управление към президентска република – както искат някои протестиращи? „От Велико Народно събрание се реши, че страната ще бъде парламентарна република, така че да се промени моделът ще изисква не малко усилия. В крайна сметка зависи от желанието на мнозинството. Има страни, където се практикува президентска република. Мисля, че повечето са с начин на управление, в който двете форми могат да съжителстват и без да има съревнование”.

Той отбеляза, че за своите 4 години на власт е имал „чудесен контакт” с Георги Първанов.