„Не мога да понасям това отношение. Много е тъжно, има хора, които си мислят, че като си умре Симеон, ще разграбим всичко. Не е така, защото това е нещо, което сме получили от нашите предци и като всеки гражданин – моите деца имат право на наследство”, така коментира Симеон Сакскобургготски казуса с „Царските имоти” по време на представянето на книга с избрани негови речи и обръщения.

Снимка: btvnovinite.bg

Трудът събрира бившите съюзници и партньори в управлението – Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Почетният председател на ДПС е автор на предговора.

Снимка: btvnovinite.bg

Речите и обръщенията на Симеон Сакскобургготски са произнесени или написани след периода, в който е министър-председател. Те са събрани в издание по идея на „Либералния алианс” и депутата от ДПС Илхан Кючюк. Доган веднага е предложил лично да напише предговора.

Снимка: btvnovinite.bg


„Официалното политическо партньорство на Сакскобургготски и Доган започва през лятото на 2001 г., когато НДСВ и ДПС се коалират, за да управляват заедно страната през следващите 4 години в правитлество с министър-председател Симеон Сакскобургготски”, коментира Станимир Илчев, бивш депутат от НДСВ.

Снимка: btvnovinite.bg

На представянето на книгата присъстваше и настоящият лидер на ДПС – Мустафа Карадайъ, а Станимир Илчев се пошегува, че това е „среща на стари, а може би и бъдещи коалиционни партньори”.

Снимка: btvnovinite.bg

Автор на другия предговор е журналистът Красина Кръстева, която отразява отблизо работата и на двете правителства, в които Симеон и Доган управляват заедно.

Снимка: btvnovinite.bg


„Убедена съм, че той зададе европейския вектор в политиката на България. И не, защото подписа договора за присъединяване на България към ЕС, а заради начина на подписване. Той покани действащия президент Георги Първанов да присъства на подписването на този европейски договор и го посвети на българската младеж”, посочи Кръстева.

Снимка: btvnovinite.bg

 
В предговора на книгата Доган нарича Сакскобургготски „национален капитал с европейско политическо измерение”.