По предложение на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Народното събрание създаде Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров-Еврото.

„Всеки един от скандалите в съдебната система разкъсва тъканта на обществото. Следа като остане без отговор, всеки от тези скандали се превръща в язва, която разделя обществото ни още повече. Длъжни сме да търсим и намираме отговорите на тези въпроси и да предлагаме решения”, каза при представянето на проекта депутатът Надежда Йорданова. 

ГЕРБ и ДПС не подкрепиха създаването на комисията. Парламентът не избра председател, отхвърляйки кандидатурите на Надежда Йорданова, предложена от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", и тази на Златан Златанов, номиниран от групата на “Възраждане”. Така дневният ред и свикването на комисията ще зависят от волята на председателя на парламента Рая Назарян.

Според мотивите на вносителите на решението, през последните години българското публичното пространство е наситено с множество сигнали за неправомерно влияние в съдебната система, протекции от страна на магистрати и заплахи срещу магистрати, физически лица и представители на юридически лица. Ярки свидетелства за това поругаване на върховенството на правото са случаите около дейността на покойния Мартин Божанов - по прякор “Нотариуса”, показно разстрелян в началото на годината и на бившия следовател Петьо Петров - по прякор “Еврото”, придобил публична известност след разследването на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета”.

На фона на това, въпреки данни за извършени престъпления, включително от длъжностни лица в правосъдната система, компетентните институции - Висшият съдебен съвет, Инспекторатът на ВСС, главният прокурор и МВР бездействат с години. В предишния парламент също имаше временна комисия “Нотариуса”, която не можа да завърши своята работа, но благодарение на нея публично бяха повдигнати множество въпроси, отговори на които се дължат на цялото общество. Поради липса на политическа воля заседанията на комисията често нямаха кворум, включително заключителното заседание на 30 април 2024 г., на което трябваше да се гласува докладът за разкритията на комисията.

Създаването на комисията бе предшествано от искане на Съюза на съдиите в България Народното събрание да възобнови дейността на комисията по случая с разстреляния на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса, за да се доведе до край работата ѝ. Това заяви пред БТА председателят на организацията Татяна Жилова.

"Необходимо е да се разшири предметът на проверката, като се обхване и дейността на кръга "Осемте джуджета", за да се осветят в дълбочина зависимостите в съдебната система и най-накрая да се постави началото на оздравителния процес за съдебната система и за цялото общество", посочи тя.

"Сега се говори за Нотариуса, за Червения пират, за Осемте джуджета. По същия начин нищо не се предприема от отговорните институции, изчаква се новият скандал да покрие предходния. Резултатът е, че вече всички свикват с тези извращения в съдебната система и изпадат в апатия. Най-голямата беда са безкритичните съдии и прокурори, както и безразличното общество. Не мога да си представя европейска държава, която да се разтърсва от подобни скандали, и обществото да не реагира, държава, в която институциите да не предприемат нищо", каза Жилова.

Според нея схемата не е разкрита докрай. "Не може да се каже дали старата схема е приключила, надали е видоизменена или е заменена с нова. Това може да се установи само чрез честно и добросъвестно разследване. Докато не се разкрие всичко в дълбочина и не се стигне до върховете на схемата", съмненията ще останат, каза Жилова.