Националната детска болница ще бъде в изцяло нова сграда. Това съобщи министърът на регионалното развитие след среща с протестиращи родители и лекари, които се обявиха против изграждането на нова болница в стар строеж.

Снимка: btvnovinite.bg

Казусът с превръщането на старата сграда в нова национална педиатрия датира от години. Строежът е започнат през 1978 г. Според инженери, архитекти и лекари няма как в нея да се изпълнят нито съвременните изисквания, нито нуждите на педиатрите и пациентите.

Сред родителите, които днес поискаха нова педиатрия за децата си, е Михаела Димитрова. Че има нужда от такава болница се убеждава от първо лице.

„Двете ми деца са обиколили всички болници за няколко години. Моят малък племенник беше върнат от три болници. Това е едно разиграване в момент, в който може да се случи най-лошото“, казва Михаела. 

Снимка: btvnovinite.bg

Лекари също казват, че в момента работата им е възпрепятствана.

„Ти виждаш, че нещата не се случват, но са ти вързани ръцете. Нямаш възможности да се погрижиш за пациента си“, коментира д-р Бояна Петкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Казусът с детската болница върху стария строеж е още от 2004 г.

„Тогавашното министерство е заявило, че недостроеният корпус е негоден за използване“, казва служебният регионален министър Виолета Комитова.

Снимка: btvnovinite.bg

Според устройствения план за тази зона от 2011 г. на мястото на строежа е била предвидена нова сграда.

През 2019 г. обаче здравното министерство обявява обществена поръчва за педиатрия, свързана именно с недостроения корпус.

Снимка: btvnovinite.bg

„И какво се случва през 2021? Идват всички участници, и ми съобщават, че от шест месеца очакват МРРБ да им съдейства да изготвят подробен устройвен план, в който сградата, съществува като такава. Няма как в един действащ план изведнъж да се появи една стара сграда“, казва регионалният министър.

„Като се изгради нова болница тук, не значи, че ще закрием всички педиатрични отделения. Не, те ще продължат да съществуват“, обяснява здравният министър Стойчо Кацаров.

Снимка: btvnovinite.bg

Според инженери решението за нова сграда е правилно. Други обаче смятат, че може да се намери и по-подходящо място.

„На единия от ъглите на този имот има инсинератор за опасни медицински отпадъци. Децата не бива да лекуват в такава среда“, казва инж. Методи Андреев.

Снимка: btvnovinite.bg

А каква ще е съдбата на сегашната обществена поръчка за национална детска болница - здравното министерство ще се произнесе окончателно, след като се запознае със становището на регионалното министерство.

Снимка: btvnovinite.bg

За изграждането на педиатрия има и онлайн петиция, подписана от над 87 хиляди души.