"Досега не съм се убедил, че Конституционният съд действа независимо. Не ми се иска да казвам дали съдът е компрометиран. Поставен е под въпрос авторитетът му, мога само да подозирам за политически влияния”. Това коментира в сряда пред bTV конституционният съдия Румен Ненков, който бе докладчик по делото за несъвместимост на Делян Пеевски.

Ден по-рано гласовете на конституционните съдии по казуса се разделиха така, че на практика Пеевски запази депутатския си статут. Това пък даде нов тласък на протестите срещу кабинета и стотици глаждани първо блокираха кортежа на премиера Пламен Орешарски, а след това обградиха сградата на Министерския съвет.

Твърдението си, че КС не действа независимо, Ненков обясни, със сценарий при определянето му за докладчик по делото. Трябва да се отбележи, че докладчиците по делата  в КС се назначават отпредседателя проф. Димитър Токушев. Ненков обяви, че в началото на е виждал сценарий при определянето му за докладчик, „но развитието на делото ми показа, че такъв сценарий има”.

По думите му сценарият е в това „действителните зависимости, поетите ангажименти, да бъдат прикрити зад биологическата връзка, която съществува между мен и депутата Александър Ненков, която не може да бъде отречена”. Румен Ненков е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Именно това е една от основните линии, по които Делян Пеевски подозираше, че докладчикът е предубеден.

„Разделението не е нещо ненормално в съдебната практика. В Конституционния съд трябва да има хора с високи морални и професионални качества”, заяви Румен Ненков, който е един от петимата, гласували против завръщането на Делян Пеевски в парламента.

Той обясни, че шестима от колегите му са приели, че макар да има несъвместимост между депутатския статут и този на шеф на ДАНС, Пеевски се е възлозвал да се освободи от нея.

„Другите приемаме, че Конституципта има пряко действие и не препраща към никакъв друг закон”, заяви Ненков, обяснявайки, че в мотивите си шестимата, които осигуриха депутатското място на Пеевски, се позовават на други закони вместо на основния.

„Смущаващо е когато решенията на КС са предвидими не от гледна точка на закона и Конституцията, а от гледна точка на политическите пристрастия на съдиите”, коментира още той.

„Аз също смятах, че такова ще бъде разпределението на гласовете и не се гордея с това”, допълни съдията.

Ненков категорично отрече да е бил в конфликт на интереси като докладчик по делото „Пеевски”. Няма конфликт на интереси. Законът казва, че конфликт има когато от вземането на решението може да възникне облага. От решението на това дело няма да получа никаква облага, нито разчитам на повишение. Имам мандат още 5 г.”, обясни Ненков.

Ненков отказа да влиза в конфликт с Делян Пеевски, който в свое писмо намеква, че съдията не е обективен. „Няма да влизам в конфликт с човек, който е страна по делото. Аз на 33 г. бях обикновен районен съдия. Бях щастлив с моята професия, не съм толкова успял”, каза Ненков.

В тези му думи има голяма доза ирония, която е насочена към писмото на Делян Пеевски, изпратено до медиите след решението на КС. В текста, който е силно "екзактен", блести и въпросът: "Аз съм на 33 и съм успял, това престъпление ли е?".